Doorgaan naar hoofdcontent

 Dag 5: Cultuuruitstap

Deze ochtend stonden we al vroeg paraat om onze touristische dag te beginnen. Om 7u30 vertrokken we richting le Foret dans l'eau. Onze plaatselijke gids nam ons mee op pad doorheen één van de omliggende dropjes. Hij legde onze alles uit over het plaatselijke leven en de agricultuur, zoals een alcoholisch drankje uit palmbomen. Daarna stond het echte avontuur voor de boeg. Met trillende benen stapte we in ietwat twijfelachtige bootjes, maar het stukje prachtige natuur in het ondergelopen oerwoud maakte het helemaal waard. Na deze tocht kwamen we terecht in een tweede dropje waar we alles te weten kwamen over de manier van vrede bewaren, geschillen oplossen en spirituele denkwijze. We werden hierna wederom geconfronteerd met de bootjes. Deze keer werden we tot onze verbazing positief verrast met wilde aapjes op ons pad. 


Na weer even wachten, kregen we een zalig middageten voorgeschoteld.  Hierna zetten we onze culturele tocht verder naar paleis D'Abomey. Onze enthousiaste gids nam ons mee op pad naar de paleizen van de verschillende koningen. Tot onze verbazing werd er voor elke koning een extra stuk paleis bijgebouwd. Net zoals hun graftombes werd dit gekenmerkt door elk een eigen symbool. 



Om de cultuurrijke dag af te sluiten kregen we een mooie uitleg over het volledige Toucounta door de jongeren. We kwamen te weten over hun levenstijl als over het jeugdwerk.
We kropen voldaan, maar uitgeput onder ons muggennet.

Dag 6: Belgische dag

Na wat uitslapen was het hoog tijd voor een sportieve voormiddag. Jeroen, Jitske en Sarah hadden een activiteit rond de populaire Belgische sporten voorbereid, namelijk rugby en voetbal.  Met als start een opwarming, die wat uitliep door het grote enthousiasme van alle jongeren. Vervolgens was het tijd om te beginnen aan het combinatie rugby-voetbalspel, die direct na de uitleg stilgelegd werd door de stortregen. Hier merkten we dat wij, Belgen, in de regen spelen net iets meer gewoon zijn. Wanneer het opklaarde, gingen we verder met het spel. Dit was jammer genoeg niet voor lange duur, want de tweede bui kwam er snel aan.

 

 

 Hierna was het tijd om terug te keren voor het middageten. In de middag hadden we toevallig de perfecte regenactiviteit en konden we inpikken op de eerdere uitstap rond plastiek. Hier gingen we creatief aan de slag met plastiek zakken en flessen om er zo mandjes en onderleggers van te maken. Na heel wat gepruts en goed leren samenwerken was alweer tijd voor het avondeten. 



In België is het gezegde 'na regen komt zonnenschijn', hier is het eerder 'na regen komen de vliegende termieten'. Met wat begon als één termiet die snel opgegeten werd door de jongeren, volgde al snel in hele invasie van duizenden anderen. Na heel wat Belgische paniek en Benineese kalmte, hebben de avond afgesloten met kringspelletjes.

 

Dag 7: Rustdag

 Op onze rustdag mochten we toch weer vroeg uit de veren. Het is tijd om ons zondagskleren aan te trekken en naar de kerk te gaan. Het was mooi om te zien, ondanks dat we er niet veel van begrepen. De mis verliep namelijk in het Fon.


Tussendoor speelden we wat kleine gezelschapsspelletjes, zoals regenwormen en Uno. Nu was het hoogtijd voor een welgekomen verfrissing in een zwembad van een plaatselijk hotel. We kwamen er snel achter dat zwemmen hier minder vanzelfsprekend is dan in België. Zo wou er iemand bewijzen dat hij niet kon zwemmen, wat leidde tot een mini reddingsactie. Na wat zwemles van Orelie was de eerste schrik al wat verdwenen. We sloten deze dag af met een heerlijke Belgische maaltijd, balletjes in tomatensaus met puree. We kropen snel het bed in, na deze toch wat vermoeiende rustdag. 

 

Dag 8: Benineese dag

 We begonnen de dag met een interessante workshop van Plan Benin, het nationale Plan International van Benin. Hier ging het over de verschillende kinderrechten en hoe we een schending van deze rechten kunnen vermijden. Daarna bracht de Plan Benin ons bij over de evolutie van Female Leadership in Benin, wat uitmondde in een gesprek over de culturele verschillen over dit thema. 

Na een ietwat serieuze voormiddag, werd het tijd voor een actieve, speelse namiddag gevuld met Benineese spelletjes. Niet iedereen had hier evenveel hand- of voetcoördinatie, wat leidde tot Lotte op de grond. Ook een van de jongeren van Toucountouna raakte gewond, hier merkte we een verschil in omgang met blessures. 

In de avond gingen we verder om de jongeren de regel achter 'Zwarte Magie' te laten ontdekken. De nacht werd jammer genoeg wat opgestoken door een allergische reactie op het Benineese Igname.

Greeetzzzz
Jeroen & Lotte en de anderen of course

Reacties

Populaire posts van deze blog

Eerste indrukken van Benin

Dag 1 : België ✈️ Benin Deze ochtend stonden we om 7u klaar aan het station van Gent-Sint-Pieters om op tijd onze vlucht naar Benin te nemen. De vlucht had een half uurtje vertraging omdat ze een band moesten vervangen. Na een vlucht van 8u (en een lekker ijsje op het vliegtuig) kwamen we toe in Cotonou. Hier stond een chaffeur klaar om ons naar ons hotelletje te voeren . Tijdens deze rit in het donker, konden we al de eerste sfeer opsnuiven van Benin. Zo merkten we dat het verkeer in Benin er chaotisch aan toe gaat , de rijvakken worden niet gevolgd en pinkers lijken onbestaande. Ondanks de lange reisdag genoten we op het terras van ons hotel nog van een Beninees pintje voor het slapen gaan .  Dag 2: Cotonou 🛶 Ganvié Onze eerste ochtend in Benin ondervonden we direct dat het leven hier trager verloopt: de bus was te laat. i.p.v. 9u30 vertrokken we om 10u15 richting het bootje dat ons naar Ganvié zou brengen. Tijd
De delegatie van de verkenningsmissie: Gemeentesecretaris Kristof De Bel, schepen voor internationale samenwerking Bertrand Vrijens, communicatieambtenaar Sofie Moreels, Noord-Zuid ambtenaar Michiel Ouvry en Rhoddy Petit (Voorzitter GROS). Anne Geens (VVGS) verbleef in Benin op het ogenblik dat de foto genomen werd. Werkprogramma op punt gesteld De delegatieleden legden deze morgen (woensdag 22 mei) de laatste hand aan het werkprogramma. Samen met Anne Geens, die net terug is van een verkenningsmissie in Benin met de gemeente Hoogstraten, werd het opgestelde programma nog een laatste keer overlopen en bijgesteld. Vooral de aftoetsing met de praktische ervaringen van Anne Geens in Benin zorgden ervoor dat er nog een aantal wijzigingen werden aangebracht. De delegatieleden volgden intussen ook een opleiding interculturele competenties en bereiden hun verkenningsmissie verder voor met heel wat lectuur.