Doorgaan naar hoofdcontent

Stedenband

Wat is een stedenband?

Een stedenband is een samenwerkingsakkoord tussen twee lokale besturen. De klemtoon van een stedenband ligt niet op het bieden van materiële en financiële ondersteuning maar op capaciteitsopbouw en interculturele uitwisseling. Bedoeling is om aan lokale bestuurskrachtversterking te doen door het uitwisselen van kennis en ervaring tussen beide gemeente- of stadsbesturen.


De gemeente Merelbeke heeft sinds maart 2014 een stedenband met Toucountouna in Benin. Op dit moment werken Toucountouna en Merelbeke samen aan twee grote projecten. Enerzijds de versterking van de dienst bevolking om ervoor te zorgen dat elk kind tegen 2021 een geboorteakte heeft.  Anderzijds zetten we ook in op de versterking van de lokale economie. Meer bepaald de lokale markt. De bedoeling is om de markt aantrekkelijker, veiliger en properder te maken. Dit moet ook een positief effect hebben op de inkomsten voor het gemeentebestuur.

Daarnaast zijn er nog tal van nevenprojecten.
De samenwerking tussen Merelbeke en Toucountouna focust zich op volgende zaken:
  • Projecten die de efficiëntie en de publieke dienstverlening van het gemeentebestuur in Toucountouna actief stimuleren en ondersteunen (digitalisering, aflevering geboorteaktes, organisatie van de markt, ...)
  • Kennisuitwisseling tussen personeel en bestuurders van Merelbeke en Toucountouna stimuleren
  • Een aanbod ontwikkelingseducatie rond de stedenband aanbieden aan de scholen in Merelbeke en Toucountouna
  • Interculturele dialoog en ontmoeting via o.m. uitwisselingsprogramma’s tussen scholen en jongeren stimuleren
  • Een platform aanbieden aan studenten voor het realiseren van een internationale stage of eindwerk
  • Interculturele dialoog en ervaringsuitwisseling tussen inwoners van Merelbeke en Toucountouna stimuleren

Reacties

Populaire posts van deze blog

Eerste indrukken van Benin

Dag 1 : België ✈️ Benin Deze ochtend stonden we om 7u klaar aan het station van Gent-Sint-Pieters om op tijd onze vlucht naar Benin te nemen. De vlucht had een half uurtje vertraging omdat ze een band moesten vervangen. Na een vlucht van 8u (en een lekker ijsje op het vliegtuig) kwamen we toe in Cotonou. Hier stond een chaffeur klaar om ons naar ons hotelletje te voeren . Tijdens deze rit in het donker, konden we al de eerste sfeer opsnuiven van Benin. Zo merkten we dat het verkeer in Benin er chaotisch aan toe gaat , de rijvakken worden niet gevolgd en pinkers lijken onbestaande. Ondanks de lange reisdag genoten we op het terras van ons hotel nog van een Beninees pintje voor het slapen gaan .  Dag 2: Cotonou 🛶 Ganvié Onze eerste ochtend in Benin ondervonden we direct dat het leven hier trager verloopt: de bus was te laat. i.p.v. 9u30 vertrokken we om 10u15 richting het bootje dat ons naar Ganvié zou brengen. Tijd
De delegatie van de verkenningsmissie: Gemeentesecretaris Kristof De Bel, schepen voor internationale samenwerking Bertrand Vrijens, communicatieambtenaar Sofie Moreels, Noord-Zuid ambtenaar Michiel Ouvry en Rhoddy Petit (Voorzitter GROS). Anne Geens (VVGS) verbleef in Benin op het ogenblik dat de foto genomen werd. Werkprogramma op punt gesteld De delegatieleden legden deze morgen (woensdag 22 mei) de laatste hand aan het werkprogramma. Samen met Anne Geens, die net terug is van een verkenningsmissie in Benin met de gemeente Hoogstraten, werd het opgestelde programma nog een laatste keer overlopen en bijgesteld. Vooral de aftoetsing met de praktische ervaringen van Anne Geens in Benin zorgden ervoor dat er nog een aantal wijzigingen werden aangebracht. De delegatieleden volgden intussen ook een opleiding interculturele competenties en bereiden hun verkenningsmissie verder voor met heel wat lectuur.
 Dag 5: Cultuuruitstap Deze ochtend stonden we al vroeg paraat om onze touristische dag te beginnen. Om 7u30 vertrokken we richting le Foret dans l'eau. Onze plaatselijke gids nam ons mee op pad doorheen één van de omliggende dropjes. Hij legde onze alles uit over het plaatselijke leven en de agricultuur, zoals een alcoholisch drankje uit palmbomen. Daarna stond het echte avontuur voor de boeg. Met trillende benen stapte we in ietwat twijfelachtige bootjes, maar het stukje prachtige natuur in het ondergelopen oerwoud maakte het helemaal waard. Na deze tocht kwamen we terecht in een tweede dropje waar we alles te weten kwamen over de manier van vrede bewaren, geschillen oplossen en spirituele denkwijze. We werden hierna wederom geconfronteerd met de bootjes. Deze keer werden we tot onze verbazing positief verrast met wilde aapjes op ons pad.  Na weer even wachten, kregen we een zalig middageten voorgeschoteld.  Hierna zetten we onze culturele tocht verder naar paleis D'Abomey.