Doorgaan naar hoofdcontent

De laatste dagen samen: vol van verbinding en belevenissen

Dag 9
We zijn samen met de jongeren van Zoersel naar een lokaal schooltje gereden. Daar werden we ontvangen door de directeur van de school en het lokale stamhoofd. Na het ontvangen werden we verrast door een prachtig optreden van een groep kinderen vol dans en zang, waarbij het lichaam als een kunstwerk beweegt. Dan was het moment aangebroken waarop we spelletjes gingen spelen met de kinderen. We waren echter niet voorzien op de gigantische groep kinderen. De taalbarrière zorgde voor een extra uitdaging, maar door middel van uitbeelden hebben we deze overwonnen.


Na een snelle maaltijd reisden we verder naar een lokale fabriek, waar ze allerlei producten maakten vanuit een moringo boom. Dit is een wonderboom die goed is voor huidaandoeningen, diabetes, algemeen welbevinden en nog meer. We kregen een rondleiding waarbij we het verwerkingsproces konden aanschouwen en op het einde van de rondleiding kregen we ook een proevertje.


Als avond activiteiten speelden we een spel om onze band te versterken. Hierin ontdekten we dat we elkaar al best goed kenden en kwamen er ook enkele stiekeme geheimpjes naar boven. Een gezellige afsluiter van de dag.

Dag 10
We bereiden het ontbijt voor en vormden het oud brood om in wentelteefjes. Dit kenden ze nog niet, het was een spontane manier van uitwisseling.

In onze verblijfplaats bevond zich een klein museum, het musée le potterie. Hierin leerden we  meer over de voodoo en religieuze gebruiken in Benin. Wist je dat tweelingen als heilig worden beschouwd? Hierna nam onze gerant ons mee naar verschillende culturele plekken. We bezochten onder andere een echte voodoo tempel en een imker die ook een obsessie had met opgezette dieren. 

Deze dag hebben we afgesloten met een sfeervolle karaoke en dans avond. Hierbij leerden we traditionele dansen kennen en wij leerden hen op onze beurt het 't Smidje aan. 

Dag 11
Vanmorgen ontmoeten we twee medewerkers van de Belgische ambassade. Na een korte ontmoeten vertrokken we naar de markt. Hierbij werden we overspoeld door indrukken. We kwamen veel dieren in kleine kooien tegen, er kwamen veel intense geuren op ons af, de drukte, de blikken die op ons gericht waren en het geroep van Jovo, wat blanken betekent. Het was duidelijk dat we niet onopgemerkt konden rondlopen op de markt. Er waren verschillende kraampjes waar er mooie, kleurrijke stoffen werden verkocht. Ook wij lieten ons verleiden om prachtige stoffen mee terug te nemen naar België.

In de namiddag speelden we: ik telefoneer naar en kiekeboe. Na deze leuke spel namiddag, maakten we ons op voor de prachtige avond in de club en de heerlijke maaltijd in het restaurant.

In de club lieten we ons lichaam samen smelten met de Afrikaanse muziek en dansten we erop los. Hoewel we voelden dat het einde van onze tijd samen naderde maakten we er toch een prachtige avond van. Het was een mooie afsluiter van ons twee weken samenzijn.

Dag 12
Hoewel we het zagen aankomen was het moeilijk opstaan. Het afscheid moeten nemen van de jongeren viel ons zwaar. Na het vullen en sleuren van de valiezen ontstond een spontane laatste dans vol liefde. We zongen en dansten onze emoties voor elkaar eruit. Het was een gouden moment. Vlak voor vertrek schreven we als aandenken mooie boodschappen op elkaars tassen. Hierna stapten we de bus in voor nog een laatste korte rit naar de bushalte waar de wegen zouden scheiden. Een rit waarbij de handjes werden vastgehouden voor het officiële afscheid. Tijdens het afscheid was er een overvloed aan emoties van beide kanten. De traantjes van verdriet, liefde, gemis en vreugde over de afgelopen weken ontbraken niet. Het uitzwaaien viel ons zwaar en dit zorgde voor een stille en eenzame rit naar Grand Popo. Eenmaal aangekomen genoten we van de rustige zee geluiden, de kalmte en de frisse lucht om onze gedachten te verzachten en alles een plekje te proberen geven. Na deze emotionele dag hadden we allemaal wel nood aan een vroege bedtijd.


♥♥♥
De laatste dagen die we samen mochten beleven met de jongeren van Toucountouna zaten nog tjokvol nieuwe ervaringen, verwondering en emotie. We genoten met volle teugen van alle indrukken en elkaars gezelschap. In twee weken tijd groei je echt wel naar elkaar toe, wat het afscheid des te moeilijker maakt. Met een hart vol herinneringen zetten we onze weg verder. We maakten een laatste stop in Avlo Grand-Popo.

Groetjes Jitske en Tine 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Eerste indrukken van Benin

Dag 1 : België ✈️ Benin Deze ochtend stonden we om 7u klaar aan het station van Gent-Sint-Pieters om op tijd onze vlucht naar Benin te nemen. De vlucht had een half uurtje vertraging omdat ze een band moesten vervangen. Na een vlucht van 8u (en een lekker ijsje op het vliegtuig) kwamen we toe in Cotonou. Hier stond een chaffeur klaar om ons naar ons hotelletje te voeren . Tijdens deze rit in het donker, konden we al de eerste sfeer opsnuiven van Benin. Zo merkten we dat het verkeer in Benin er chaotisch aan toe gaat , de rijvakken worden niet gevolgd en pinkers lijken onbestaande. Ondanks de lange reisdag genoten we op het terras van ons hotel nog van een Beninees pintje voor het slapen gaan .  Dag 2: Cotonou 🛶 Ganvié Onze eerste ochtend in Benin ondervonden we direct dat het leven hier trager verloopt: de bus was te laat. i.p.v. 9u30 vertrokken we om 10u15 richting het bootje dat ons naar Ganvié zou brengen. Tijd
De delegatie van de verkenningsmissie: Gemeentesecretaris Kristof De Bel, schepen voor internationale samenwerking Bertrand Vrijens, communicatieambtenaar Sofie Moreels, Noord-Zuid ambtenaar Michiel Ouvry en Rhoddy Petit (Voorzitter GROS). Anne Geens (VVGS) verbleef in Benin op het ogenblik dat de foto genomen werd. Werkprogramma op punt gesteld De delegatieleden legden deze morgen (woensdag 22 mei) de laatste hand aan het werkprogramma. Samen met Anne Geens, die net terug is van een verkenningsmissie in Benin met de gemeente Hoogstraten, werd het opgestelde programma nog een laatste keer overlopen en bijgesteld. Vooral de aftoetsing met de praktische ervaringen van Anne Geens in Benin zorgden ervoor dat er nog een aantal wijzigingen werden aangebracht. De delegatieleden volgden intussen ook een opleiding interculturele competenties en bereiden hun verkenningsmissie verder voor met heel wat lectuur.
 Dag 5: Cultuuruitstap Deze ochtend stonden we al vroeg paraat om onze touristische dag te beginnen. Om 7u30 vertrokken we richting le Foret dans l'eau. Onze plaatselijke gids nam ons mee op pad doorheen één van de omliggende dropjes. Hij legde onze alles uit over het plaatselijke leven en de agricultuur, zoals een alcoholisch drankje uit palmbomen. Daarna stond het echte avontuur voor de boeg. Met trillende benen stapte we in ietwat twijfelachtige bootjes, maar het stukje prachtige natuur in het ondergelopen oerwoud maakte het helemaal waard. Na deze tocht kwamen we terecht in een tweede dropje waar we alles te weten kwamen over de manier van vrede bewaren, geschillen oplossen en spirituele denkwijze. We werden hierna wederom geconfronteerd met de bootjes. Deze keer werden we tot onze verbazing positief verrast met wilde aapjes op ons pad.  Na weer even wachten, kregen we een zalig middageten voorgeschoteld.  Hierna zetten we onze culturele tocht verder naar paleis D'Abomey.