Doorgaan naar hoofdcontent

Stedenband

Wat is een stedenband?

Een stedenband is een samenwerkingsakkoord tussen twee lokale besturen. De klemtoon van een stedenband ligt niet op het bieden van materiële en financiële ondersteuning maar op capaciteitsopbouw en interculturele uitwisseling. Bedoeling is om aan lokale bestuurskrachtversterking te doen door het uitwisselen van kennis en ervaring tussen beide gemeente- of stadsbesturen.


De gemeente Merelbeke heeft sinds maart 2014 een stedenband met Toucountouna in Benin. Op dit moment werken Toucountouna en Merelbeke samen aan twee grote projecten. Enerzijds de versterking van de dienst bevolking om ervoor te zorgen dat elk kind tegen 2021 een geboorteakte heeft.  Anderzijds zetten we ook in op de versterking van de lokale economie. Meer bepaald de lokale markt. De bedoeling is om de markt aantrekkelijker, veiliger en properder te maken. Dit moet ook een positief effect hebben op de inkomsten voor het gemeentebestuur.

Daarnaast zijn er nog tal van nevenprojecten.
De samenwerking tussen Merelbeke en Toucountouna focust zich op volgende zaken:
  • Projecten die de efficiëntie en de publieke dienstverlening van het gemeentebestuur in Toucountouna actief stimuleren en ondersteunen (digitalisering, aflevering geboorteaktes, organisatie van de markt, ...)
  • Kennisuitwisseling tussen personeel en bestuurders van Merelbeke en Toucountouna stimuleren
  • Een aanbod ontwikkelingseducatie rond de stedenband aanbieden aan de scholen in Merelbeke en Toucountouna
  • Interculturele dialoog en ontmoeting via o.m. uitwisselingsprogramma’s tussen scholen en jongeren stimuleren
  • Een platform aanbieden aan studenten voor het realiseren van een internationale stage of eindwerk
  • Interculturele dialoog en ervaringsuitwisseling tussen inwoners van Merelbeke en Toucountouna stimuleren

Reacties

Populaire posts van deze blog

Werkbezoek Merelbeke - Toucountouna juni 2022

 Op 17 juni vertrekt een driekoppige delegatie van Merelbeke op werkbezoek naar Toucountouna. De bedoeling van het werkbezoek is enerzijds het werk dat de afgelopen jaren is geleverd te evalueren en anderzijds te kijken wat de uitdagingen zijn de komende jaren in het kader van deze boeiende samenwerking.  Benieuwd hoe Wout, Michiel en Hanne het ervan af brengen de komende 10 dagen? Volg het dan hier!

Aangekomen en eerste werkdag

Dag allemaal,  Na 36 uren reizen zijn Wout, Michiel en ik zaterdag aangekomen in Natitingou. Tijdens onze 11 uur durende autorit kregen we de eerste indrukken van Benin. Wat een kleurrijk en bruisend land! Nadat we ons snel even opfristen van de toch pittige autorit, was het tijd voor het eerste avondmaal in Natitingou. Dit was ook meteen het moment dat ik mijn Benineense collega's Robert en Philippe voor het eerst ontmoette :) Zondag zijn we bij het krieken van de dag vertrokken op een wandeling van 16 km naar de watervallen van Natitingou. Magnifiek! Maar er moet natuurlijk ook gewerkt worden. In de namiddag ontmoetten we Robert om het programma grondig te doorlopen. Dit was meteen ook het uitgelezen moment om wat polshoogte te nemen van hoe de situatie na 2 jaar corona nu juist is geëvolueerd. Gisteren is het échte werk begonnen. Om 9uur werden Wout, Michiel en ik ontvangen op het gemeentehuis van Toucountouna. Veel tijd te verliezen hebben we niet, dus zijn we er meteen

Druk in de weer!

  Hier zijn we weer uit Benin!  We zijn ondertussen al dag 4 van het werkbezoek. Dankzij onze goed gevulde agenda vliegt de tijd voorbij. Dinsdagavond hadden we nog een vergadering met de jeugdraad en Tata Jazz. Met de steun van het partnerschap organiseert Tata Jazz in samenwerking met de jeugdraad muzieklessen in Toucountouna. Een mooi project dat jeugd samenbrengt en kennis laat maken met de wondere muzikale wereld. De vergadering gaf ons de opportuniteit om samen de afgelopen 3 jaar te evalueren en een plan voor de toekomstige jaren op te stellen. Na een productieve vergadering was het tijd voor het avondeten. Op het menu: rijst en kip :)    De volgende dag hadden we opnieuw een goed gevuld programma. Maar nog voor we aan de dag konden beginnen, kwam Robert samen met zijn vrouw en een naaister langs bij ons het hotel. De avond ervoor had hij al gehint naar ‘une surprise beninoise’, maar ik had geen idee wat dit zou kunnen zijn. Het wordt een op maat gemaakt kleed, spannend! N