Doorgaan naar hoofdcontent

Op stage in Toucountouna


Sinds begin april doet Ilse Deleye, een studente verpleegkunde van de Odisee hogeschool, stage in de gemeente Toucountouna. Ze loopt mee met de zorgkundige in het gezondheidscentrum. De taken van een verpleegster in Toucountouna komen eerder overeen met die van een dokter. De taken van de enige dokter – er is maar 1 dokter voor 40 000 inwoners – komen dan weer overeen met die van een specialist. De stage kwam tot stand door een samenwerking met het gemeentebestuur van Merelbeke. Ilse brengt hieronder verslag uit van haar eerste maand in Toucountouna. 


In mijn laatste jaar van de opleiding verpleegkunde, loop ik stage in het gezondheidscentrum van Toucountouna, de stedenbandpartner van de gemeente Merelbeke. Het centrum krijgt bezoekers van verschillende stammen uit het dorp, zoals de Natini, Wama, Peul, Bariba, Ditammari … Soms komen ze uit omliggende dorpen zoals Kotiakou en Kpekari.
Het gezondheidscentrum heeft 6 bedden. Er is een laboratorium waar een volledig bloedbeeld kan afgenomen worden. De laborante is niet altijd aanwezig en de elektriciteit valt geregeld uit. Tijdens de nachtshift heb ik zo al eens assistentie geboden aan de zorgkundige met een zaklamp. In die omstandigheden werd een slachtoffer van een verkeersongeval gehecht.
De motor is het favoriete transportmiddel van de inwoners van Benin. Vaak gebeuren er ongevallen tijdens de markt, omdat de motor overladen was of de bestuurder dronken. Meestal proberen ze om financiële redenen eerst zelf hun wonden te verzorgen met natuurlijke producten. Ze omwikkelen de wonden met bladeren of smeren ze in met een papje van geplette wortels. Pas wanneer die remedie niet blijkt te helpen, komen ze naar het centrum. Daar geldt de regel “geen geld, geen zorg”. Een alternatief is hechten zonder verdoving. Daarnaast komen er voornamelijk kinderen met malaria, ernstige diarree, mazelen, gele koorts of koorts omwille van een onbekende oorzaak. Vaak zijn kinderen ondervoed.   

Op deze foto zie je Bienvenu, de zorgkundige. Hij zit aan zijn bureau in het Dispensée waar de patiënten opgenomen worden. Hij onderzoekt de patiënt. Het valt me op dat er weinig vragen worden gesteld, maar eerder in gesprek wordt gegaan. Wanneer ik de patiënt vraag wat zijn klachten zijn, levert dat weinig op. Ik leer een gesprekstechniek die al vertellend zoekt naar de klachten van de patiënt. Vragen naar de leeftijd is vaak moeilijk, omdat ze in de dorpen geen kalender bijhouden. De zorgkundigen schrijven medicatie voor. Wanneer de verpleegkundige aanwezig is, verwijst Bienvenu de patiënten door na het nemen van de parameters. De verpleegkundige gaat voornamelijk in gesprek met de patiënt en schrijft daarna medicatie voor.  Het zijn de zorgkundigen die de medicatie toedienen en de patiënt opvolgen.
 

Vrijdag is vaccinatiedag. ’s Ochtends komen moeders met hun kinderen tussen 0 en 5 jaar langs. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt de vaccins gratis ter beschikking. De kinderen worden ingeënt tegen DTP (Difterie, Tetanus, Pertusis) en Pneumococcen. Op de foto zie je verpleegkundige Gertrude een vaccin toedienen. Het poliovaccin wordt in de vorm van druppeltjes in de mond toegediend. De administratie vooraf is heel wat werk en neemt veel tijd in beslag. De moeders brengen een ‘Carnet de Soins’ mee waarin bijgehouden wordt welke vaccins hun kindje krijgt. Iedere keer wordt de hele stapel doorzocht op zoek naar het juiste nummer op de fiche bij het juiste boekje. Ondanks de administratieve lasten, is het een fantastische leerplek met een enorm vriendelijke bevolking!





Reacties

Populaire posts van deze blog

Eerste indrukken van Benin

Dag 1 : België ✈️ Benin Deze ochtend stonden we om 7u klaar aan het station van Gent-Sint-Pieters om op tijd onze vlucht naar Benin te nemen. De vlucht had een half uurtje vertraging omdat ze een band moesten vervangen. Na een vlucht van 8u (en een lekker ijsje op het vliegtuig) kwamen we toe in Cotonou. Hier stond een chaffeur klaar om ons naar ons hotelletje te voeren . Tijdens deze rit in het donker, konden we al de eerste sfeer opsnuiven van Benin. Zo merkten we dat het verkeer in Benin er chaotisch aan toe gaat , de rijvakken worden niet gevolgd en pinkers lijken onbestaande. Ondanks de lange reisdag genoten we op het terras van ons hotel nog van een Beninees pintje voor het slapen gaan .  Dag 2: Cotonou 🛶 Ganvié Onze eerste ochtend in Benin ondervonden we direct dat het leven hier trager verloopt: de bus was te laat. i.p.v. 9u30 vertrokken we om 10u15 richting het bootje dat ons naar Ganvié zou brengen. ...
De delegatie van de verkenningsmissie: Gemeentesecretaris Kristof De Bel, schepen voor internationale samenwerking Bertrand Vrijens, communicatieambtenaar Sofie Moreels, Noord-Zuid ambtenaar Michiel Ouvry en Rhoddy Petit (Voorzitter GROS). Anne Geens (VVGS) verbleef in Benin op het ogenblik dat de foto genomen werd. Werkprogramma op punt gesteld De delegatieleden legden deze morgen (woensdag 22 mei) de laatste hand aan het werkprogramma. Samen met Anne Geens, die net terug is van een verkenningsmissie in Benin met de gemeente Hoogstraten, werd het opgestelde programma nog een laatste keer overlopen en bijgesteld. Vooral de aftoetsing met de praktische ervaringen van Anne Geens in Benin zorgden ervoor dat er nog een aantal wijzigingen werden aangebracht. De delegatieleden volgden intussen ook een opleiding interculturele competenties en bereiden hun verkenningsmissie verder voor met heel wat lectuur.
 Dag 5: Cultuuruitstap Deze ochtend stonden we al vroeg paraat om onze touristische dag te beginnen. Om 7u30 vertrokken we richting le Foret dans l'eau. Onze plaatselijke gids nam ons mee op pad doorheen één van de omliggende dropjes. Hij legde onze alles uit over het plaatselijke leven en de agricultuur, zoals een alcoholisch drankje uit palmbomen. Daarna stond het echte avontuur voor de boeg. Met trillende benen stapte we in ietwat twijfelachtige bootjes, maar het stukje prachtige natuur in het ondergelopen oerwoud maakte het helemaal waard. Na deze tocht kwamen we terecht in een tweede dropje waar we alles te weten kwamen over de manier van vrede bewaren, geschillen oplossen en spirituele denkwijze. We werden hierna wederom geconfronteerd met de bootjes. Deze keer werden we tot onze verbazing positief verrast met wilde aapjes op ons pad.  Na weer even wachten, kregen we een zalig middageten voorgeschoteld.  Hierna zetten we onze culturele tocht verder naar paleis D'Ab...