Doorgaan naar hoofdcontent

Toucountouna en Merelbeke samen voor een aantrekkelijke markt


Onze partnergemeente in Toucountouna werkt keihard om de centrale marktplaats te verbeteren. Om de vijf dagen is dit de belangrijkste plek in de regio om handel te drijven. Vrouwen stappen enorme afstanden om hier te kopen en verkopen. Rijst, manioc, sorgho, yam en mais gaan van hand tot hand.

De markt van Toucountouna heeft een totale oppervlakte van 9ha. Hiervan wordt ongeveer de helft actief gebruikt. Er is dus nog groeimarge. Eind 2016 vroeg het bestuur van Toucountouna aan de gemeente Merelbeke ondersteuning om van de markt een nog aantrekkelijkere plek te maken.  Ondertussen zijn we iets meer dan 2.5 jaar bezig en kunnen we al enkele resultaten voorleggen.

De doelstelling van de samenwerking tussen de gemeente Merelbeke en Toucountouna is in de eerste plaats om de capaciteit van het gemeentebestuur om goed beleid te voeren te vergroten. Daarom werd beslist om sterk in te zetten op de financiële dienst. Er werd in samenwerking met een lokaal IT-bedrijf gebruiksvriendelijke software ontwikkeld die de financiële dienst in staat stelt om na te gaan welke marktkramer heeft betaald. Daarnaast zorgt dit syteem ook voor de registratie van alle betalingen. Eén ambtenaar is verantwoordelijk voor de ontvangsten. Dit gaat zowel over de aankoop van een stuk grond, een identiteitskaart alsook een plek op de markt. Deze manier van werken verhoogt de transparantie en zorgt ervoor dat de financieel verantwoordelijke en burgemeester op het einde van de dag een goed zicht hebben op de inkomsten.
In tweede instantie is er werk gemaakt van de marktinfrastructuur. De markt werd in kaart gebracht en samen met de verkopers werd de markt opgedeeld in zones. De verkopers zijn op deze manier gegroepeerd en makkelijk terug te vinden. Dit zorgt voor een beter overzicht maar zorgt er ook voor dat de infrastructuur beter kan aangepast worden aan de noden van de verkopers.


 
De vrouwengroep Wenikou Dema zorgt er na elke markt voor dat de markt er terug proper bij ligt.
Vuilbakken, borstels, opleidingen omtrent hygiëne en een trycicle zorgen ervoor dat ze hen werk beter en gemotiveerder als ooit kunnen uitvoeren. 

Een vertegenwoordiging van Wenikou Dema. 

In de zomer van 2018 ging architect Victor Leduire als vrijwilliger mee naar Toucountouna. Samen met de verkopers en de technische dienst werden de noden en de bestaande infrastructuur goed in kaart gebracht. Al snel werd beslist dat nieuwe gebouwen plaatsen niet de bedoeling zou zijn. We wouden met kleine ingrepen gebouwen die niet meer worden gebruikt of niet populaire waren omvormen tot heel bruikbare verkoopsplekken. 

 

Centre de formation Litweiri met Victor Leduire.
De plannen werden opgemaakt en een meerjarenplan werd opgemaakt.
De lokale ‘artisans : schrijnwerkers, lassers en metsers’ beklaagden zich dat zij in het verleden niet werden betrokken bij de uitvoering van grote werken omdat ze over te weinig materiaal beschikken en niet altijd voldoende technisch inzicht hebben. Opleiding is één van de grote uitdaging in de regio. Om de lokale artisans en de werkgelegenheid te ondersteunen werd een samenwerkingsakkoord afgesloten met een technische school uit de nabij gelegen stad Natitingou. De artisans zouden tussen één à drie weken vorming krijgen en betrokken worden bij de uitvoering van de werken op de markt. In de toekomst zullen zij dan zelfstandig de werken kunnen uitvoeren. 

Plannen Victor Leduire.
Ondertussen werd al een nieuwe toiletblok gebouwd en werden via rennovaties 16 nieuwe winkels en 4 stalletjes die niet meer werden gebruikt omgetoverd tot populaire verkoopplekken. Een win voor het gemeentebestuur die extra inkomsten krijgt en een win voor de verkopers die er bruikbare winkels bij hebben. De komende jaren wordt nog meer marktinfrastructuur aangepakt.  
     

Een grote uitdaging in Benin is de industrialisering. Toucountouna is een landbouwgemeente. Bijna 85% van de inwoners is actief in de landbouw. De verwerking van rijst, manioc, yam en andere gebeurt nog op artisanale manier. De toegevoegde waarde en kwaliteit is hierdoor eerder beperkt.

In samenwerking met het gemeentebestuur Merelbeke werd beslist om een centrum op te richten voor de verwerking van landbouwproducten. In de eerste plaats is er gekozen om maniok te verwerken tot bloem : gari of tapioca. Lokale vrouwengroepen hebben zich verenigd in een coöperatieve en engageren zich om zowel voor eigen rekening als voor het centrum maniok te verwerken. De uitdaging ligt erin om het centrum financieel rendabel te maken, de financiële meerwaarde voor de vrouwen te garanderen en de kwaliteit van het product hoog te houden.

Ondertussen werd al meer als 36 ton maniok verwerkt tot gari en tapioca.
Om te komen tot een financieel gezonde cooperatieve zal in de komende jaren ook geëxperimeenteerd worden met de verwerking van zij-producten zoals maïs, baobabpoeder, karité-noten, enz.
 Het centrum in aanbouw.
Deze initiatieven zullen niet het leven veranderen van een totale bevolking maar dienen als goed voorbeeld dat tegen een lage kost kan gekopieerd en geïntegreerd worden op andere locaties. Want ten slotte zijn het de lokale besturen en ondernemers die de motor zullen vormen voor ontwikkeling.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Werkbezoek Merelbeke - Toucountouna juni 2022

 Op 17 juni vertrekt een driekoppige delegatie van Merelbeke op werkbezoek naar Toucountouna. De bedoeling van het werkbezoek is enerzijds het werk dat de afgelopen jaren is geleverd te evalueren en anderzijds te kijken wat de uitdagingen zijn de komende jaren in het kader van deze boeiende samenwerking.  Benieuwd hoe Wout, Michiel en Hanne het ervan af brengen de komende 10 dagen? Volg het dan hier!

Aangekomen en eerste werkdag

Dag allemaal,  Na 36 uren reizen zijn Wout, Michiel en ik zaterdag aangekomen in Natitingou. Tijdens onze 11 uur durende autorit kregen we de eerste indrukken van Benin. Wat een kleurrijk en bruisend land! Nadat we ons snel even opfristen van de toch pittige autorit, was het tijd voor het eerste avondmaal in Natitingou. Dit was ook meteen het moment dat ik mijn Benineense collega's Robert en Philippe voor het eerst ontmoette :) Zondag zijn we bij het krieken van de dag vertrokken op een wandeling van 16 km naar de watervallen van Natitingou. Magnifiek! Maar er moet natuurlijk ook gewerkt worden. In de namiddag ontmoetten we Robert om het programma grondig te doorlopen. Dit was meteen ook het uitgelezen moment om wat polshoogte te nemen van hoe de situatie na 2 jaar corona nu juist is geëvolueerd. Gisteren is het échte werk begonnen. Om 9uur werden Wout, Michiel en ik ontvangen op het gemeentehuis van Toucountouna. Veel tijd te verliezen hebben we niet, dus zijn we er meteen

Druk in de weer!

  Hier zijn we weer uit Benin!  We zijn ondertussen al dag 4 van het werkbezoek. Dankzij onze goed gevulde agenda vliegt de tijd voorbij. Dinsdagavond hadden we nog een vergadering met de jeugdraad en Tata Jazz. Met de steun van het partnerschap organiseert Tata Jazz in samenwerking met de jeugdraad muzieklessen in Toucountouna. Een mooi project dat jeugd samenbrengt en kennis laat maken met de wondere muzikale wereld. De vergadering gaf ons de opportuniteit om samen de afgelopen 3 jaar te evalueren en een plan voor de toekomstige jaren op te stellen. Na een productieve vergadering was het tijd voor het avondeten. Op het menu: rijst en kip :)    De volgende dag hadden we opnieuw een goed gevuld programma. Maar nog voor we aan de dag konden beginnen, kwam Robert samen met zijn vrouw en een naaister langs bij ons het hotel. De avond ervoor had hij al gehint naar ‘une surprise beninoise’, maar ik had geen idee wat dit zou kunnen zijn. Het wordt een op maat gemaakt kleed, spannend! N