Doorgaan naar hoofdcontent

Scholenbanden en ondertekening van de overeenkomst voor een stedenband



De delegatie bezoekt het GILKO in de Kloosterstraat, samen met schepen Isabel Van De Steene, bevoegd voor onderwijs.

De burgemeesters schudden elkaar de hand na de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst van de stedenband.
Dinsdag 25 maart stond in het teken van onderwijs en een mogelijke scholenband.
Om negen uur 's morgens werd de delegatie ontvangen door schepen Isabel Van De Steene, bevoegd voor onderwijs, Luc J. Eeckhout (voorzitter gemeenteraad) en Els Sys (directrice Gilko) op de campus van de gemeentelijke basisschool in de Kloosterstraat.

De delegatie bracht eerst een bezoek aan de klas van juf Laure.
Ze maakten er kennis met verschillende lesvormen, het digitaal lesbord en de interactieve manier
van lesgeven. De leerlingen van het vierde leerjaar hadden de afgelopen weken al heel wat geleerd
over de leefomstandigheden in Benin en ze waren dan ook heel blij dat ze hun kennis en knutselwerkjes
konden tonen aan de delegatieleden.

Na dit bezoek ging het verder naar de kleuterklas waar de peuters bezig waren met ‘de week
van de tuin’. De delegatieleden waren gecharmeerd door de peuters en de manier waarop ze
na de les alles flink hadden opgeruimd.
Daarna was het tijd voor het inhoudelijke werk. Er stond een vergadering op het programma
rond uitwisselingen tussen scholen, de zogenaamde scholenbanden.
Een vertegenwoordigster van VVOB (Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand) gaf toelichting bij haar programma rond scholenbanden. Daarna waren de mensen van Djapo VZW aan de beurt om een voorbeeld uit de praktijk toe te lichten.
Directie, leerkrachten en delegatieleden overlegden daarna nog even over hoe ze
dit in de praktijk zouden willen uitwerken waarna de voltallige delegatie voor de eerste keer een frituur hebben bezocht! De Belgische frietjes hebben gesmaakt!

In de namiddag stond een bezoek aan het Koninklijk Atheneum op de Potaardeberg op het programma
waar de leden van de delegatie werden onthaald door enkele leerlingen. Zij toonden de delegatie in vloeiend Frans de verschillende richtingen en lokalen. Zo maakten de delegatieleden
kennis met de richting elektriciteit, verzorging, hout, bouw, enz. 

Daarna volgde een bezoek aan het gerenommeerde instituut ILVO (Instituut voor Landbouw en Visserij). Dit bezoek was uiterst interessant voor de leden van de delegatie aangezien ongeveer 85% van de inwoners van Toucountouna landbouw bedrijven!

's Avonds volgde een kort avondmaal met de leden van de politieke fracties waarna
de delegatieleden zich begaven naar de gemeenteraad waar de
samenwerkingsovereenkomst werd ondertekend! Het begin van een mooie samenwerking, "een huwelijk" zoals schepen Bertrand Vrijens, bevoegd voor internationale samenwerking, het ook wel heeft genoemd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Werkbezoek Merelbeke - Toucountouna juni 2022

 Op 17 juni vertrekt een driekoppige delegatie van Merelbeke op werkbezoek naar Toucountouna. De bedoeling van het werkbezoek is enerzijds het werk dat de afgelopen jaren is geleverd te evalueren en anderzijds te kijken wat de uitdagingen zijn de komende jaren in het kader van deze boeiende samenwerking.  Benieuwd hoe Wout, Michiel en Hanne het ervan af brengen de komende 10 dagen? Volg het dan hier!

Aangekomen en eerste werkdag

Dag allemaal,  Na 36 uren reizen zijn Wout, Michiel en ik zaterdag aangekomen in Natitingou. Tijdens onze 11 uur durende autorit kregen we de eerste indrukken van Benin. Wat een kleurrijk en bruisend land! Nadat we ons snel even opfristen van de toch pittige autorit, was het tijd voor het eerste avondmaal in Natitingou. Dit was ook meteen het moment dat ik mijn Benineense collega's Robert en Philippe voor het eerst ontmoette :) Zondag zijn we bij het krieken van de dag vertrokken op een wandeling van 16 km naar de watervallen van Natitingou. Magnifiek! Maar er moet natuurlijk ook gewerkt worden. In de namiddag ontmoetten we Robert om het programma grondig te doorlopen. Dit was meteen ook het uitgelezen moment om wat polshoogte te nemen van hoe de situatie na 2 jaar corona nu juist is geëvolueerd. Gisteren is het échte werk begonnen. Om 9uur werden Wout, Michiel en ik ontvangen op het gemeentehuis van Toucountouna. Veel tijd te verliezen hebben we niet, dus zijn we er meteen

Druk in de weer!

  Hier zijn we weer uit Benin!  We zijn ondertussen al dag 4 van het werkbezoek. Dankzij onze goed gevulde agenda vliegt de tijd voorbij. Dinsdagavond hadden we nog een vergadering met de jeugdraad en Tata Jazz. Met de steun van het partnerschap organiseert Tata Jazz in samenwerking met de jeugdraad muzieklessen in Toucountouna. Een mooi project dat jeugd samenbrengt en kennis laat maken met de wondere muzikale wereld. De vergadering gaf ons de opportuniteit om samen de afgelopen 3 jaar te evalueren en een plan voor de toekomstige jaren op te stellen. Na een productieve vergadering was het tijd voor het avondeten. Op het menu: rijst en kip :)    De volgende dag hadden we opnieuw een goed gevuld programma. Maar nog voor we aan de dag konden beginnen, kwam Robert samen met zijn vrouw en een naaister langs bij ons het hotel. De avond ervoor had hij al gehint naar ‘une surprise beninoise’, maar ik had geen idee wat dit zou kunnen zijn. Het wordt een op maat gemaakt kleed, spannend! N