Doorgaan naar hoofdcontent

Versterken van de gemeentelijke diensten in Toucountouna



De samenwerking tussen Merelbeke en Toucountouna legt zich toe op het versterken van de bestuurskracht van beide gemeenten. We vertrekken vanuit de visie dat een sterke lokale overheid een positieve uitstraling heeft op de hele regio en een voorwaarde is voor  vooruitgang. Het hoofddoel van dit werkbezoek (april/mei 2017) was de samenwerkingen tussen het gemeentebestuur van Merelbeke en dat van Toucountouna op te volgen. Er lopen twee projecten die de gemeentelijke diensten moeten versterken.

Het eerste project wil de dienst bevolking verbeteren. De voorbije twee jaar hebben we in de eerste plaats een analyse gemaakt van de huidige procedures om geboortes te registreren en van alle betrokken partijen in de regio. Die analyse vormt nu de basis van een vijfjarenprogramma dat tegen 2012 elk kind in Toucountouna een geboorteakte moet geven. In 2017 schommelt het budget om dat project te realiseren rond de € 20.000, geld dat we krijgen via het Vlaams impulsbeleid voor ontwikkelingssamenwerking. Hieronder een greep uit de concrete acties binnen dat project:

Begin januari ging Charlie, de nieuwe coördinator voor de dienst bevolking, aan de slag. Hij werd aangeworven met de hulp van een externe jury, met daarin onder andere leden van de Belgisch Technische Coöperatie (BTC) en Plan Benin. Charlie moet dit ambitieuze project coördineren. Hij maakte alvast een heel enthousiaste indruk.
Vanaf half mei zal de Cinéma Numérique Ambulant, een mobiele cinema, de 30 verschillende dorpen van Toucountouna bezoeken met een sensibiliserende film rond geboorteregistratie. Bedoeling is de bevolking te overtuigen van het belang van geboorteregistratie. Vóór de film aanvangt, is er animatie met dans, zang en een komische film. Daarna volgt het luik sensibilisatie rond de noodzaak van geboorteregistratie. Als afsluiter volgt nog een debat over het thema met de inwoners, hun dorpshoofd en ‘l’Etat Civil’ (Burgerlijke Stand).

Het tweede project waarvoor we subsidies krijgen van de federale overheid, wil de komende vijf jaar de lokale economie in Toucountouna versterken. Het project heeft drie luiken. Het zet in de eerste plaats in op digitalisering van de financiële dienst en wil de kennis omtrent de lokale belastingen verbeteren. Ten tweede zal in een publiek private samenwerking een centrum gebouwd worden waar rijst en maniok verwerkt worden. Negen lokale vrouwengroepen zullen rijst (paddy) en maniok verwerken tot afgewerkte producten. Een derde pijler gaat over de organisatie van de markt. Die krijgt een betere structuur die ook gelinkt zal zijn aan het financiële systeem. Zo kunnen controleurs makkelijker nagaan of de standgelden betaald zijn. Daarnaast moet de markt hygiënischer en veiliger worden. Al die projecten moeten de gemeente aantrekkelijker maken en de eigen middelen vergroten. 

 








De twee projecten moeten uiteraard goed opgevolgd worden. Tijdens ons werkbezoek hebben we de actieplannen uitvoering besproken met partners en experts. Bovendien kwam een medewerker van de VVSG, Karlien Gorissen, toelichting geven bij de financiële richtlijnen voor dit programma.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Eerste indrukken van Benin

Dag 1 : België ✈️ Benin Deze ochtend stonden we om 7u klaar aan het station van Gent-Sint-Pieters om op tijd onze vlucht naar Benin te nemen. De vlucht had een half uurtje vertraging omdat ze een band moesten vervangen. Na een vlucht van 8u (en een lekker ijsje op het vliegtuig) kwamen we toe in Cotonou. Hier stond een chaffeur klaar om ons naar ons hotelletje te voeren . Tijdens deze rit in het donker, konden we al de eerste sfeer opsnuiven van Benin. Zo merkten we dat het verkeer in Benin er chaotisch aan toe gaat , de rijvakken worden niet gevolgd en pinkers lijken onbestaande. Ondanks de lange reisdag genoten we op het terras van ons hotel nog van een Beninees pintje voor het slapen gaan .  Dag 2: Cotonou 🛶 Ganvié Onze eerste ochtend in Benin ondervonden we direct dat het leven hier trager verloopt: de bus was te laat. i.p.v. 9u30 vertrokken we om 10u15 richting het bootje dat ons naar Ganvié zou brengen. ...
De delegatie van de verkenningsmissie: Gemeentesecretaris Kristof De Bel, schepen voor internationale samenwerking Bertrand Vrijens, communicatieambtenaar Sofie Moreels, Noord-Zuid ambtenaar Michiel Ouvry en Rhoddy Petit (Voorzitter GROS). Anne Geens (VVGS) verbleef in Benin op het ogenblik dat de foto genomen werd. Werkprogramma op punt gesteld De delegatieleden legden deze morgen (woensdag 22 mei) de laatste hand aan het werkprogramma. Samen met Anne Geens, die net terug is van een verkenningsmissie in Benin met de gemeente Hoogstraten, werd het opgestelde programma nog een laatste keer overlopen en bijgesteld. Vooral de aftoetsing met de praktische ervaringen van Anne Geens in Benin zorgden ervoor dat er nog een aantal wijzigingen werden aangebracht. De delegatieleden volgden intussen ook een opleiding interculturele competenties en bereiden hun verkenningsmissie verder voor met heel wat lectuur.
 Dag 5: Cultuuruitstap Deze ochtend stonden we al vroeg paraat om onze touristische dag te beginnen. Om 7u30 vertrokken we richting le Foret dans l'eau. Onze plaatselijke gids nam ons mee op pad doorheen één van de omliggende dropjes. Hij legde onze alles uit over het plaatselijke leven en de agricultuur, zoals een alcoholisch drankje uit palmbomen. Daarna stond het echte avontuur voor de boeg. Met trillende benen stapte we in ietwat twijfelachtige bootjes, maar het stukje prachtige natuur in het ondergelopen oerwoud maakte het helemaal waard. Na deze tocht kwamen we terecht in een tweede dropje waar we alles te weten kwamen over de manier van vrede bewaren, geschillen oplossen en spirituele denkwijze. We werden hierna wederom geconfronteerd met de bootjes. Deze keer werden we tot onze verbazing positief verrast met wilde aapjes op ons pad.  Na weer even wachten, kregen we een zalig middageten voorgeschoteld.  Hierna zetten we onze culturele tocht verder naar paleis D'Ab...