Doorgaan naar hoofdcontent

Op inleefreis naar Benin



Op 23 april namen Michiel Ouvry van de dienst noord-zuid en Fien Morren van de jeugddienst het vliegtuig richting Toucountouna. Michiel blijft nog tot 7 mei in Benin, voor Fien zat het werkbezoek er op 1 mei weer op. 
Voor Fien stond het bezoek helemaal in het teken van de voorbereiding van de inleefreis voor Merelbeekse jongeren. In september van dit jaar trekken 10 deelnemers, allemaal bekende gezichten uit het Merelbeekse jeugdwerk, naar Toucountouna. Zij zullen niet alleen een aantal toeristische bezoeken doen, maar vooral ook aan den lijve ondervinden hoe het is om als jongere in Benin te wonen.



Op dinsdag 25 april hielden Michiel en Fien samen met de verantwoordelijken en collega-ambtenaren van Toucountouna Romain, Robert en Arthur een eerste vergadering met de geïnteresseerde jongeren uit Toucountouna. De jongeren waren aanvankelijk eerder afwachtend, maar al vlug kwamen de ideën en vragen naar boven. Het regende voorstellen voor activiteiten en er waren meteen heel wat kandidaten die de Merelbeekse jongeren een slaapplek wilde geven. Een fijne start dus.



De eerste week van hun reis zullen de Merelbeekse jongeren allemaal samen in één groot huis verblijven. Elke dag zullen hun Beninse vrienden hen op sleeptouw nemen en hen zo het dagelijkse leven in het land leren kennen. Zo staan onder meer volgende activiteiten onder andere op het programma: een van de Beninse specialiteiten klaarmaken, naar de kapper gaan, water halen, een kraampje uitbaten op de markt, het jeugdcentrum of de bibliotheek schilderen en nog zoveel meer. Op zaterdag gaan ze samen op uitstap naar watervallen in de buurt. 
Tijdens de derde week van hun inleefreis zullen de jongeren uit Merelbeke in een gastgezin verblijven. Fien en Michiel gingen tijdens hun voorbereidende bezoek alvast een kijkje nemen bij de enthousiaste kandidaat-gastgezinnen. Een unieke kans om eens écht de leefwereld van de inwoners van Benin te leren kennen. De leefomstandigheden van jongeren in Toucountouna en die van jongeren in Merelbeke liggen in elk geval mijlenver uit elkaar. Een confronterende ervaring, die je anderzijds ook met beide voeten op de grond zet. Dat wordt zeker en vast het hoogtepunt van de uitwisseling in september.
Tijdens de laatste week van hun verblijf in Benin zullen de jongeren uit Merelbeke en uit Benin samen activiteiten opstarten voor de kinderen van Toucountouna. Een unieke ervaring voor zowel Merelbeke als Toucountouna.





Ondanks de verschillende meningen, waarden, normen en werkwijzen is het toch gelukt om tegen het einde van de werkweek de basis van het programma vast te leggen. De taken aijn verdeeld, de deadlines vastgelegd en afspraken gemaakt. Zo kon Fien vrijdag met een voldaan gevoel de werkweek afsluiten. Michiel blijft nog een weekje langer om de andere projecten op te volgen.De twee namen afscheid van elkaar in Toucountouna, terugkijkend op een fijne samenwerking. A la prochaine.
  



Reacties

Populaire posts van deze blog

Werkbezoek Merelbeke - Toucountouna juni 2022

 Op 17 juni vertrekt een driekoppige delegatie van Merelbeke op werkbezoek naar Toucountouna. De bedoeling van het werkbezoek is enerzijds het werk dat de afgelopen jaren is geleverd te evalueren en anderzijds te kijken wat de uitdagingen zijn de komende jaren in het kader van deze boeiende samenwerking.  Benieuwd hoe Wout, Michiel en Hanne het ervan af brengen de komende 10 dagen? Volg het dan hier!

Druk in de weer!

  Hier zijn we weer uit Benin!  We zijn ondertussen al dag 4 van het werkbezoek. Dankzij onze goed gevulde agenda vliegt de tijd voorbij. Dinsdagavond hadden we nog een vergadering met de jeugdraad en Tata Jazz. Met de steun van het partnerschap organiseert Tata Jazz in samenwerking met de jeugdraad muzieklessen in Toucountouna. Een mooi project dat jeugd samenbrengt en kennis laat maken met de wondere muzikale wereld. De vergadering gaf ons de opportuniteit om samen de afgelopen 3 jaar te evalueren en een plan voor de toekomstige jaren op te stellen. Na een productieve vergadering was het tijd voor het avondeten. Op het menu: rijst en kip :)    De volgende dag hadden we opnieuw een goed gevuld programma. Maar nog voor we aan de dag konden beginnen, kwam Robert samen met zijn vrouw en een naaister langs bij ons het hotel. De avond ervoor had hij al gehint naar ‘une surprise beninoise’, maar ik had geen idee wat dit zou kunnen zijn. Het wordt een op maat gemaakt kleed, spannend! N

Aangekomen en eerste werkdag

Dag allemaal,  Na 36 uren reizen zijn Wout, Michiel en ik zaterdag aangekomen in Natitingou. Tijdens onze 11 uur durende autorit kregen we de eerste indrukken van Benin. Wat een kleurrijk en bruisend land! Nadat we ons snel even opfristen van de toch pittige autorit, was het tijd voor het eerste avondmaal in Natitingou. Dit was ook meteen het moment dat ik mijn Benineense collega's Robert en Philippe voor het eerst ontmoette :) Zondag zijn we bij het krieken van de dag vertrokken op een wandeling van 16 km naar de watervallen van Natitingou. Magnifiek! Maar er moet natuurlijk ook gewerkt worden. In de namiddag ontmoetten we Robert om het programma grondig te doorlopen. Dit was meteen ook het uitgelezen moment om wat polshoogte te nemen van hoe de situatie na 2 jaar corona nu juist is geëvolueerd. Gisteren is het échte werk begonnen. Om 9uur werden Wout, Michiel en ik ontvangen op het gemeentehuis van Toucountouna. Veel tijd te verliezen hebben we niet, dus zijn we er meteen