Doorgaan naar hoofdcontent

Een week vol ontmoetingen en indrukken (3/3)


  Naast de twee grote dossiers over geboorteregistratie en de versterking van de lokale economie zijn er ook zijprojecten die we opzetten en waarbij ook inwoners, structuren en scholen uit Merelbeke hun steentje bijdragen. Ik licht er kort vier toe. 




Scholenuitwisseling
 
Het eerste project is de uitwisseling tussen twee Merelbeekse scholen. Sinds een tweetal schooljaren staan Gilko Merelbeke en Vissitatieschool Bottelare in contact met lagere scholen uit Toucountouna. Er worden brieven, foto’s en filmpjes over en weer gestuurd. Dit geeft de jongeren uit Merelbeke en Toucountouna de kans om over het muurtje te kijken en zich een realistisch beeld te vormen.
Deze week zaten we samen met de directie van de verschillende scholen om de uitwisselingen nog meer te stroomlijnen. Daarin werd ook beslist om een kleine bibliotheek uit te werken voor de kinderen van de lagere school. De gemeente heeft alvast een lokaal voorzien.






Gmantara Mayama – directrice van école de Chambeny – partnerschool van Visitatieschool Bottelare.


Mutualiteitswerking
 

Een tweede project waar de GROS, de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking, een belangrijke rol speelt is een project ter versterking van de mutualiteit.
Een delegatie van de GROS bracht op eigen initiatief een bezoek aan Toucountouna in april 2016. Hieruit volgden verschillende uitwisselingen die zich focusten op de mutualiteit.
Betaalbare gezondheidszorg, ook het centrale thema van de 11.11.11-campagne van dit jaar, is een noodzaak maar zeker niet voor de hand liggend voor iedereen. Malaria, ondervoeding en andere ernstige ziektes zijn hier nog een dagelijkse realiteit. In 2011 werd in Toucountouna een mutualiteit opgericht. De basis is er maar er is een boost, kennis en structuur nodig om meer inwoners over de streep te trekken om lid te worden. Samen met de GROS wordt bekeken hoe we op een bescheiden manier ons steentje hieraan kunnen bijdragen. 




Van links naar rechts: Vivian Sanhongou (gemeentescretaris Toucountouna), Dofa Sebi (secretaris mutualiteit), Robert Ossine (stafdienst Toucountouna), Gaëtan (voorzitter mutualiteit), Pemma Yotu Sidonie (penningmeester mutualiteit) en Aurélien (vertegenwoordiger Solidev).
 
 Jongerenuitwisseling


Een derde boeiend project dat in de stijgers staat is een jongerenuitwisseling dat hopelijk zal plaatsvinden in september 2017. Het is de bedoeling om jongeren uit Merelbeke, tussen 18 en 25 jaar en die behoren tot een jeugdvereniging, de kans te geven om kennis te maken met jongeren in Toucountouna via een inleefreis.
Deze week kwamen jongeren van Toucounouna (Scouts, club Unesco, sportvereniging, … ) samen om te bekijken hoe we van deze ontmoeting een succes kunnen maken. De jongeren waren enthousiast en nieuwsgierig. De vragen en ideeën waren talrijk. Tijdens het bezoek van de Burgemeester Filip Thienpont en schepen Bertrand Vrijens was er een moment voorzien waar ze vragen konden stellen. Hierover kan je meer lezen in het vorige blogbericht.
 





Zonnekiosk
 
Tijdens een bezoek van de delegatie uit Toucountouna aan Merelbeke in mei 2016 werd het project van Solar Zonder Grenzen voorgesteld. Het concept van de zonnekiosk is simpel. Een zonnepaneel wordt geïnstalleerd op een plaats waar geen elektriciteit is. De energie die dit paneel opwekt wordt gebruikt om 80 ledlampen op te laden alsook een aantal gsm toestellen. Dit alles wordt beheerd door de kioskhouder. Een deel van het geld legt hij opzij voor het onderhoud. De rest is zijn winst!



Samen met het bestuur van Toucountouna werd gekozen om de kiosk te installeren in Tchacalacou, één van de 19 deelgemeentes van Toucountouna. Hier staan ongeveer 300 huizen en wonen naar schatting zo’n 1.500 inwoners. In het verleden waren ze vooral afhankelijk van verlichting met zaklampen. Batterijen kosten al vlug 2 à 300 CFA (ongeveer  € 0.50) en gaan niet lang mee. Nu kunnen 80 gezinnen gebruik maken van de lampen. Een oplaadbeurt voor deze lampen kost slechts 100 CFA of nog geen 20 cent.
Sotima Doko werd door het dorpscomité en de organisatie Solergie aangeduid als de kioskhouder.
Hij vertelt dat de 80 lampen in een mum van tijd waren uitgeleend. Een klein rekensommetje leert dat er  jammer genoeg niet voldoende lampen zijn voor alle gezinnen. Daarom doen we nog een warme oproep om dit project te steunen.

Dit project ondersteunen kan door :
-Bar Solar te huren op één van jouw evenementen
-  Een sms met ‘LICHT’ spatie ‘M200’ te sturen naar 9949
- te doneren
Meer info via noordzuid@merelbeke.beof 09 210 32 19. 



Sotima Doka – de kioskbeheerder van Tchacalacou. 




2 trotse gebruikers van één van de 80 lampen. De lamp wordt in dit gezin vooral gebruikt om te koken en voor het huiswerk van de kinderen want in Benin dat dicht bij de evenaar ligt is het elke dag donker om 17u30. 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Werkbezoek Merelbeke - Toucountouna juni 2022

 Op 17 juni vertrekt een driekoppige delegatie van Merelbeke op werkbezoek naar Toucountouna. De bedoeling van het werkbezoek is enerzijds het werk dat de afgelopen jaren is geleverd te evalueren en anderzijds te kijken wat de uitdagingen zijn de komende jaren in het kader van deze boeiende samenwerking.  Benieuwd hoe Wout, Michiel en Hanne het ervan af brengen de komende 10 dagen? Volg het dan hier!

Aangekomen en eerste werkdag

Dag allemaal,  Na 36 uren reizen zijn Wout, Michiel en ik zaterdag aangekomen in Natitingou. Tijdens onze 11 uur durende autorit kregen we de eerste indrukken van Benin. Wat een kleurrijk en bruisend land! Nadat we ons snel even opfristen van de toch pittige autorit, was het tijd voor het eerste avondmaal in Natitingou. Dit was ook meteen het moment dat ik mijn Benineense collega's Robert en Philippe voor het eerst ontmoette :) Zondag zijn we bij het krieken van de dag vertrokken op een wandeling van 16 km naar de watervallen van Natitingou. Magnifiek! Maar er moet natuurlijk ook gewerkt worden. In de namiddag ontmoetten we Robert om het programma grondig te doorlopen. Dit was meteen ook het uitgelezen moment om wat polshoogte te nemen van hoe de situatie na 2 jaar corona nu juist is geëvolueerd. Gisteren is het échte werk begonnen. Om 9uur werden Wout, Michiel en ik ontvangen op het gemeentehuis van Toucountouna. Veel tijd te verliezen hebben we niet, dus zijn we er meteen

Druk in de weer!

  Hier zijn we weer uit Benin!  We zijn ondertussen al dag 4 van het werkbezoek. Dankzij onze goed gevulde agenda vliegt de tijd voorbij. Dinsdagavond hadden we nog een vergadering met de jeugdraad en Tata Jazz. Met de steun van het partnerschap organiseert Tata Jazz in samenwerking met de jeugdraad muzieklessen in Toucountouna. Een mooi project dat jeugd samenbrengt en kennis laat maken met de wondere muzikale wereld. De vergadering gaf ons de opportuniteit om samen de afgelopen 3 jaar te evalueren en een plan voor de toekomstige jaren op te stellen. Na een productieve vergadering was het tijd voor het avondeten. Op het menu: rijst en kip :)    De volgende dag hadden we opnieuw een goed gevuld programma. Maar nog voor we aan de dag konden beginnen, kwam Robert samen met zijn vrouw en een naaister langs bij ons het hotel. De avond ervoor had hij al gehint naar ‘une surprise beninoise’, maar ik had geen idee wat dit zou kunnen zijn. Het wordt een op maat gemaakt kleed, spannend! N