Doorgaan naar hoofdcontent

Het einde van 'werkweek' 1



Einde van ‘werkweek’ 1: oef! Zoals jullie in het vorig blogbericht konden lezen zijn we volop bezig met het leven in Toucountouna te ontdekken. Dit zowel op vlak van eten, drinken, sporten, huishoudelijke taken als vrijetijdsactiviteiten… Het is onbegonnen werk om elke dag van elke groep te bespreken, maar we lijsten toch een aantal belangrijke zaken en opmerkelijkheden op!
We beginnen met het goede nieuws: nog steeds (ja, ja) gaat alles goed met ons! Zeker nu het hier af en toe regent op een dag, kunnen we soms zelfs wat verfrissing vinden. Anders is het zweten en slapen met de blazers aan, en douchen van zodra we thuis komen. Maar een uurtje keihard regenen en het is erna toch zeker een halfuurtje erna nog te doen qua warmte. 

Op vlak van eten komen we ook in een routine: ’s morgens brood met koffie/chocomelk en confituur/choco/smeerkaas, ’s middags juist hetzelfde als ’s morgens maar zonder de koffie en ’s avonds een menu naar keuze bij Eva. We vragen de avond ervoor ons maaltijd aan en kunnen dan om 19u gewoon onze voetjes onder tafel schuiven: wat een luxe, wat een luxe! Wat we hier heel duidelijk opmerken: los van het feit dat we een aantal stevige eters meehebben, is er altijd eten over. Zelfs als we dit expliciet vragen om kleine porties te geven, is er altijd genoeg voor de dieren uit de buurt. We hebben dus zeker niet te klagen! :-)

L’heure elastique is echter wel heel duidelijk aanwezig. Elke ochtend startten we met afwisselend een lesje Wama (het dialect uit Toucountouna) en een lesje Engels. We proberen zo goed en zo kwaad als mogelijk om om 8u stips in het gemeentehuis hiervoor te zijn. Het is vaak minimum een kwartier wachten vooraleer de eerste Benineense jongeren komt opdagen. Gelukkig kunnen we die tijd goed genoeg gebruiken om zelf wat wakker te worden. Want los van het feit dat we tussen 22 en 23uur gaan slapen, is het ontbijt om 7uur vroeg genoeg! We kunnen dus niet ontkennen dat we héél moe zijn en af en toe heel hard uitkijken naar eventjes chillen in ons huisje. Om die reden (en het feit dat we ons programma vroegtijdig afwerkten) bleven we vrijdagmiddag thuis. Op het moment dat ik deze blok schrijf kijk ik trouwens toe op 3 slapende meisjes en 3 boekenwurmen. De anderen zitten binnen wat te praten. De vermoeidheid komt waarschijnlijk ook doordat we deze middag een grote kuis momentje hielden. Maar ‘k ga zeggen gelijk dat het is: ’t was nodig! Rommel, bagage, eten en drinken voor 10 meisjes vult al gauw een heel huis. Daarbij is het hier heel stoffig, nemen we veel aarde mee door de regenval en zie je overal restanten van onze verfactiviteit deze week. Het is dus deels te verantwoorden, onze georganiseerde en minder georganiseerde chaos!

Gisterenavond hielden we voor het eerst tijdens ons verblijf feest. De reden? De verjaardag van Michiel en de terugkeer van Michiel, Pascal en Conny naar België. We startten de avond met een aperitiefje bij ons thuis, waardoor al snel een spontaan dansfeest ontstond. Het feest zette zich verder in het gemeentehuis, maar met net een tikkeltje meer volk! Verschillende medewerkers van het gemeentebestuur maar vooral tientallen kindjes uit de buurt kwamen ons vergezellen. Engelstalige muziek, Nederlandstalige muziek, Franstalige muziek: ze passeerden allemaal de dansvloer. Wij probeerden het tempo en ritme van de jongeren hier bij te houden, maar slaagden hier helaas niet volledig in. We zijn het erover eens: wij kunnen niet zo dansen zoals zij dat doen! Maar dit deerde helemaal niet en we bleven gaan. We stopten eventjes om te eten en een aantal speeches aan te horen, maar gingen daarna onvermoeid door! De jongeren trakteerden ons opnieuw met traditionele zang, dans en toneeltjes. Schepen Pascal en Conny, maar ook Michiel kregen verschillende cadeaus en werden bedankt en geprezen. Wij hadden alvast ook een heel fijne ervaring om met hen samen te werken! Niet alleen uit praktische overwegingen (zij hadden transport ter beschikking, haalden onze boodschappen uit Natittingou…), maar zeker ook om met hen te praten, aperitieven en hun belevingen te horen. De week vloog zowel voor hen als voor ons voorbij. Vanavond staat hen een vliegtuigrit te wachten en morgen kunnen ze opnieuw hun gezin in hun armen sluiten. Maar geen nood: maandag 18 september kunnen jullie dat ook bij ons doen!  :-)

Volgende week staat ons nog een spannende week te wachten: dan organiseren namelijk activiteiten voor de kindjes uit Toucountouna, samen met de jongeren. Deze week deden we daar al de praktische voorbereidingen voor, zodat hopelijk alles vlot zal lopen.
Nog op de agenda volgende week maandag en dinsdag is het slapen per twee bij de gastgezinnen. Qua huisvesting en maaltijden is hier alles voor geregeld, waardoor we ons maandagochtend op ons gemak kunnen gaan installeren. Het zal gewoon een beetje aanpassen zijn: de afgelopen twee weken leefden we in luxe van wifi, het hebben van een geïnstalleerde douche en het samen ontbijten. Deze week zijn we nog steeds veilig, voorzien van alle basisnoden en zien we elkaar overdag. Maar het is een beetje extra inleven de komende dagen. Spannend? Zeker en vast! Maar we “wonen” allemaal niet ver van elkaar en het zijn ook maar twee duchten. Dus ongeruste mama’s en papa’s: jullie bezorgdheid bijzonder normaal, maar voor niets nodig! :-)
 
We doen jullie doen jullie allemaal hele vele groetjes en bedanken jullie voor alle steun. Ook de vrienden en andere mensen die het project steunen: merci! We denken aan jullie, hopelijk evenveel als jullie aan ons denken! 

Tot de volgende!

Reacties

  1. Bedankt alweer voor de toffe briefing, zo kan ik ook een beetje weer mij inbeelden
    wat jullie allemaal doen en inderdaad ik denk dat jullie weken al goed gevuld zijn
    en soms ook vermoeiend maar tof. Kusjes aan Laura. Mama Martine.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Werkbezoek Merelbeke - Toucountouna juni 2022

 Op 17 juni vertrekt een driekoppige delegatie van Merelbeke op werkbezoek naar Toucountouna. De bedoeling van het werkbezoek is enerzijds het werk dat de afgelopen jaren is geleverd te evalueren en anderzijds te kijken wat de uitdagingen zijn de komende jaren in het kader van deze boeiende samenwerking.  Benieuwd hoe Wout, Michiel en Hanne het ervan af brengen de komende 10 dagen? Volg het dan hier!

Aangekomen en eerste werkdag

Dag allemaal,  Na 36 uren reizen zijn Wout, Michiel en ik zaterdag aangekomen in Natitingou. Tijdens onze 11 uur durende autorit kregen we de eerste indrukken van Benin. Wat een kleurrijk en bruisend land! Nadat we ons snel even opfristen van de toch pittige autorit, was het tijd voor het eerste avondmaal in Natitingou. Dit was ook meteen het moment dat ik mijn Benineense collega's Robert en Philippe voor het eerst ontmoette :) Zondag zijn we bij het krieken van de dag vertrokken op een wandeling van 16 km naar de watervallen van Natitingou. Magnifiek! Maar er moet natuurlijk ook gewerkt worden. In de namiddag ontmoetten we Robert om het programma grondig te doorlopen. Dit was meteen ook het uitgelezen moment om wat polshoogte te nemen van hoe de situatie na 2 jaar corona nu juist is geëvolueerd. Gisteren is het échte werk begonnen. Om 9uur werden Wout, Michiel en ik ontvangen op het gemeentehuis van Toucountouna. Veel tijd te verliezen hebben we niet, dus zijn we er meteen

Druk in de weer!

  Hier zijn we weer uit Benin!  We zijn ondertussen al dag 4 van het werkbezoek. Dankzij onze goed gevulde agenda vliegt de tijd voorbij. Dinsdagavond hadden we nog een vergadering met de jeugdraad en Tata Jazz. Met de steun van het partnerschap organiseert Tata Jazz in samenwerking met de jeugdraad muzieklessen in Toucountouna. Een mooi project dat jeugd samenbrengt en kennis laat maken met de wondere muzikale wereld. De vergadering gaf ons de opportuniteit om samen de afgelopen 3 jaar te evalueren en een plan voor de toekomstige jaren op te stellen. Na een productieve vergadering was het tijd voor het avondeten. Op het menu: rijst en kip :)    De volgende dag hadden we opnieuw een goed gevuld programma. Maar nog voor we aan de dag konden beginnen, kwam Robert samen met zijn vrouw en een naaister langs bij ons het hotel. De avond ervoor had hij al gehint naar ‘une surprise beninoise’, maar ik had geen idee wat dit zou kunnen zijn. Het wordt een op maat gemaakt kleed, spannend! N