Doorgaan naar hoofdcontent

4 juni - Verkenning van de deelgemeentes





4 juni
Toucountouna heeft 19 deelgemeentes. Deze morgen konden we met enkele van die deelgemeentes kennis maken, ze liggen vaak heel ver uit elkaar en zijn niet altijd aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. De oppervlakte van Toucountouna bedraagt 1,5 km², wat ongeveer overeenkomt met één derde van de provincie Oost-Vlaanderen.
Op deze oppervlakte leven 40.500 mensen van 4 verschillende etnieën (Waama, Peul, Ditammari en Naténi), het onderscheid wordt onder andere gemaakt door scarificatie - inkepingen in het gelaat, die aangebracht worden op heel jonge leeftijd.
Onderweg naar Tampegre maakten we kennis met een coöperatie van vrouwen. De Belgische coöperatie heeft in deze deelgemeente dijken en grachten aangelegd om in irrigatie van de velden te voorzien.
Na het tonen van de velden waar rijst en achteraf groenten worden geplant, toonden de groep vrouwen ons hoe ze de maniok verwerkten tot Tapioca (schillen, vermalen, koken, zeven, uitlekken), een unieke ervaring. Na een afscheidslied- en dans trokken we naar het lokale Centre de santé. Hier merkten we al snel heel veel tekortkomingen. De zonnepanelen die in elektriciteit moesten voorzien werkten niet, er was geen water, de bevallingstafel was volledig verroest met scherpe uitsteeksels in metaal, enz. Een moment waarop we allemaal met de neus op de feiten werden geduwd. We hebben het bijzonder goed in België.
Op onze terugtocht richting Toucountouna maakten we een tussenstop in Tchakalouka. Hier werd een dam aangelegd opdat er het ganse jaar door water beschikbaar zou zijn voor de vele achterliggende velden. Per jaar valt hier gemiddeld 1200 mm neerslag. Dat is meer dan in België. Het probleem is echter dat er heel veel water verdampt en dat de seizoenen ontregeld zijn door de klimaatsverandering.
In de namiddag maakten we kennis met de diensten die actief zijn in de gemeente maar die beheerd worden door de centrale overheid. Zo was er een vertegenwoordiger van de dienst sociale zaken, de dienst landbouw, de dienst opvoeding (gedeeltelijk gemeentelijk; gedeeltelijk nationaal beheerd), enz. Ook hier zitten de taken en bevoegdheden soms moeilijk in elkaar en volgen de middelen voor de lokale overheid niet. Alweer een boeiende en drukke dag vol warme ontmoetingen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Eerste indrukken van Benin

Dag 1 : België ✈️ Benin Deze ochtend stonden we om 7u klaar aan het station van Gent-Sint-Pieters om op tijd onze vlucht naar Benin te nemen. De vlucht had een half uurtje vertraging omdat ze een band moesten vervangen. Na een vlucht van 8u (en een lekker ijsje op het vliegtuig) kwamen we toe in Cotonou. Hier stond een chaffeur klaar om ons naar ons hotelletje te voeren . Tijdens deze rit in het donker, konden we al de eerste sfeer opsnuiven van Benin. Zo merkten we dat het verkeer in Benin er chaotisch aan toe gaat , de rijvakken worden niet gevolgd en pinkers lijken onbestaande. Ondanks de lange reisdag genoten we op het terras van ons hotel nog van een Beninees pintje voor het slapen gaan .  Dag 2: Cotonou 🛶 Ganvié Onze eerste ochtend in Benin ondervonden we direct dat het leven hier trager verloopt: de bus was te laat. i.p.v. 9u30 vertrokken we om 10u15 richting het bootje dat ons naar Ganvié zou brengen. ...
De delegatie van de verkenningsmissie: Gemeentesecretaris Kristof De Bel, schepen voor internationale samenwerking Bertrand Vrijens, communicatieambtenaar Sofie Moreels, Noord-Zuid ambtenaar Michiel Ouvry en Rhoddy Petit (Voorzitter GROS). Anne Geens (VVGS) verbleef in Benin op het ogenblik dat de foto genomen werd. Werkprogramma op punt gesteld De delegatieleden legden deze morgen (woensdag 22 mei) de laatste hand aan het werkprogramma. Samen met Anne Geens, die net terug is van een verkenningsmissie in Benin met de gemeente Hoogstraten, werd het opgestelde programma nog een laatste keer overlopen en bijgesteld. Vooral de aftoetsing met de praktische ervaringen van Anne Geens in Benin zorgden ervoor dat er nog een aantal wijzigingen werden aangebracht. De delegatieleden volgden intussen ook een opleiding interculturele competenties en bereiden hun verkenningsmissie verder voor met heel wat lectuur.
 Dag 5: Cultuuruitstap Deze ochtend stonden we al vroeg paraat om onze touristische dag te beginnen. Om 7u30 vertrokken we richting le Foret dans l'eau. Onze plaatselijke gids nam ons mee op pad doorheen één van de omliggende dropjes. Hij legde onze alles uit over het plaatselijke leven en de agricultuur, zoals een alcoholisch drankje uit palmbomen. Daarna stond het echte avontuur voor de boeg. Met trillende benen stapte we in ietwat twijfelachtige bootjes, maar het stukje prachtige natuur in het ondergelopen oerwoud maakte het helemaal waard. Na deze tocht kwamen we terecht in een tweede dropje waar we alles te weten kwamen over de manier van vrede bewaren, geschillen oplossen en spirituele denkwijze. We werden hierna wederom geconfronteerd met de bootjes. Deze keer werden we tot onze verbazing positief verrast met wilde aapjes op ons pad.  Na weer even wachten, kregen we een zalig middageten voorgeschoteld.  Hierna zetten we onze culturele tocht verder naar paleis D'Ab...