Doorgaan naar hoofdcontent

4 juni - Verkenning van de deelgemeentes





4 juni
Toucountouna heeft 19 deelgemeentes. Deze morgen konden we met enkele van die deelgemeentes kennis maken, ze liggen vaak heel ver uit elkaar en zijn niet altijd aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. De oppervlakte van Toucountouna bedraagt 1,5 km², wat ongeveer overeenkomt met één derde van de provincie Oost-Vlaanderen.
Op deze oppervlakte leven 40.500 mensen van 4 verschillende etnieën (Waama, Peul, Ditammari en Naténi), het onderscheid wordt onder andere gemaakt door scarificatie - inkepingen in het gelaat, die aangebracht worden op heel jonge leeftijd.
Onderweg naar Tampegre maakten we kennis met een coöperatie van vrouwen. De Belgische coöperatie heeft in deze deelgemeente dijken en grachten aangelegd om in irrigatie van de velden te voorzien.
Na het tonen van de velden waar rijst en achteraf groenten worden geplant, toonden de groep vrouwen ons hoe ze de maniok verwerkten tot Tapioca (schillen, vermalen, koken, zeven, uitlekken), een unieke ervaring. Na een afscheidslied- en dans trokken we naar het lokale Centre de santé. Hier merkten we al snel heel veel tekortkomingen. De zonnepanelen die in elektriciteit moesten voorzien werkten niet, er was geen water, de bevallingstafel was volledig verroest met scherpe uitsteeksels in metaal, enz. Een moment waarop we allemaal met de neus op de feiten werden geduwd. We hebben het bijzonder goed in België.
Op onze terugtocht richting Toucountouna maakten we een tussenstop in Tchakalouka. Hier werd een dam aangelegd opdat er het ganse jaar door water beschikbaar zou zijn voor de vele achterliggende velden. Per jaar valt hier gemiddeld 1200 mm neerslag. Dat is meer dan in België. Het probleem is echter dat er heel veel water verdampt en dat de seizoenen ontregeld zijn door de klimaatsverandering.
In de namiddag maakten we kennis met de diensten die actief zijn in de gemeente maar die beheerd worden door de centrale overheid. Zo was er een vertegenwoordiger van de dienst sociale zaken, de dienst landbouw, de dienst opvoeding (gedeeltelijk gemeentelijk; gedeeltelijk nationaal beheerd), enz. Ook hier zitten de taken en bevoegdheden soms moeilijk in elkaar en volgen de middelen voor de lokale overheid niet. Alweer een boeiende en drukke dag vol warme ontmoetingen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Werkbezoek Merelbeke - Toucountouna juni 2022

 Op 17 juni vertrekt een driekoppige delegatie van Merelbeke op werkbezoek naar Toucountouna. De bedoeling van het werkbezoek is enerzijds het werk dat de afgelopen jaren is geleverd te evalueren en anderzijds te kijken wat de uitdagingen zijn de komende jaren in het kader van deze boeiende samenwerking.  Benieuwd hoe Wout, Michiel en Hanne het ervan af brengen de komende 10 dagen? Volg het dan hier!

Druk in de weer!

  Hier zijn we weer uit Benin!  We zijn ondertussen al dag 4 van het werkbezoek. Dankzij onze goed gevulde agenda vliegt de tijd voorbij. Dinsdagavond hadden we nog een vergadering met de jeugdraad en Tata Jazz. Met de steun van het partnerschap organiseert Tata Jazz in samenwerking met de jeugdraad muzieklessen in Toucountouna. Een mooi project dat jeugd samenbrengt en kennis laat maken met de wondere muzikale wereld. De vergadering gaf ons de opportuniteit om samen de afgelopen 3 jaar te evalueren en een plan voor de toekomstige jaren op te stellen. Na een productieve vergadering was het tijd voor het avondeten. Op het menu: rijst en kip :)    De volgende dag hadden we opnieuw een goed gevuld programma. Maar nog voor we aan de dag konden beginnen, kwam Robert samen met zijn vrouw en een naaister langs bij ons het hotel. De avond ervoor had hij al gehint naar ‘une surprise beninoise’, maar ik had geen idee wat dit zou kunnen zijn. Het wordt een op maat gemaakt kleed, spannend! N

Aangekomen en eerste werkdag

Dag allemaal,  Na 36 uren reizen zijn Wout, Michiel en ik zaterdag aangekomen in Natitingou. Tijdens onze 11 uur durende autorit kregen we de eerste indrukken van Benin. Wat een kleurrijk en bruisend land! Nadat we ons snel even opfristen van de toch pittige autorit, was het tijd voor het eerste avondmaal in Natitingou. Dit was ook meteen het moment dat ik mijn Benineense collega's Robert en Philippe voor het eerst ontmoette :) Zondag zijn we bij het krieken van de dag vertrokken op een wandeling van 16 km naar de watervallen van Natitingou. Magnifiek! Maar er moet natuurlijk ook gewerkt worden. In de namiddag ontmoetten we Robert om het programma grondig te doorlopen. Dit was meteen ook het uitgelezen moment om wat polshoogte te nemen van hoe de situatie na 2 jaar corona nu juist is geëvolueerd. Gisteren is het échte werk begonnen. Om 9uur werden Wout, Michiel en ik ontvangen op het gemeentehuis van Toucountouna. Veel tijd te verliezen hebben we niet, dus zijn we er meteen