Doorgaan naar hoofdcontent

Volksvergaderingen in de deelgemeentes







5 juni
Deze morgen bezochten we Kouarfa, een andere deelgemeente van Toucountouna. De weg loodste ons over hobbelige, want onderregende niet-verharde wegen en één keer moesten we zelfs ons busje uit om te verhinderen dat de wielen vast bleven zitten in het slijk en de modder. De uitgestrektheid van de gemeente en haar afgelegen deelgemeentes maken mobiliteit en transport onmiddellijk tot een belangrijke hinderpaal voor bepaalde ontwikkelingen en projecten. In Kouarfa werden we rondgeleid in het bureau van de dienst bevolking en de vrederechter. We vatten onze tocht verder naar een rijstveld dat met Europees geld werd ontwikkeld en moesten daarvoor een nog hobbeliger en onberijdbare weg nemen. Vlak voor de rijstvelden, moesten we uitstappen en te voet verder: de brug die zou worden aangelegd was niet klaar. Bij onze terugkomst in Kouarfa initieerde de burgemeester een echte volksvergadering: houten banken werden naar buiten gesjouwd en ruim 200 dorpelingen verzamelden zich rondom de delegatie en de vertegenwoordigers van de gemeente (burgemeester, gemeentesecretaris, enz.). De burgemeester legde aan de inwoners uit wat een stedenband is en om welke reden de delegatie in Toucountouna was. De oude wijze mannen en de vrouwenverenigingen namen het woord en stelden ons vragen in het Waama (plaatselijke taal) en de burgemeester vertaalde voor ons naar het Frans. We trokken ook naar het dorp Tampobré, waar de burgemeester vandaag komt, waar we opnieuw werden vergast op muziek en dans, ook hier deed de burgemeester zijn uitleg aan alle toehoorders die waren toegestroomd op het centrale pleintje.
Op de terugweg naar Nattitingou hadden we nog een overleg met ACCAD (association des communes de l'Attacora). Deze organisatie brengt de verschillende burgemeesters uit de regio samen om ervaringen uit te wisselen en best practices voor te stellen. Deze organisatie verenigt ook enkele gemeenten in kleinere groepen om samen diensten uit te bouwen. Zo zal Toucountouna in de nabije toekomst samenwerken met Boekombé en Nattitingou om projecten zoals bijvoorbeeld wegenbouw en onderhoud pc's samen uit te werken om de kosten te drukken. Het deed ons alvast veel plezier om te horen dat ze lokaal ook aan ervaringsuitwisseling doen en samenwerkingen op poten zetten. Vanavond was ook de laatste dag van schepen Bertrand Vrijens, morgenochtend vat hij de lange terugreis aan.Naar aanleiding van zijn vertrek gaf hij de burgemeester, gemeentesecretaris en planificateur van Toucountouna enkele geschenken vanuit Merelbeke (o.a. door onze burgemeester getekende publicaties over Merelbeke).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Eerste indrukken van Benin

Dag 1 : België ✈️ Benin Deze ochtend stonden we om 7u klaar aan het station van Gent-Sint-Pieters om op tijd onze vlucht naar Benin te nemen. De vlucht had een half uurtje vertraging omdat ze een band moesten vervangen. Na een vlucht van 8u (en een lekker ijsje op het vliegtuig) kwamen we toe in Cotonou. Hier stond een chaffeur klaar om ons naar ons hotelletje te voeren . Tijdens deze rit in het donker, konden we al de eerste sfeer opsnuiven van Benin. Zo merkten we dat het verkeer in Benin er chaotisch aan toe gaat , de rijvakken worden niet gevolgd en pinkers lijken onbestaande. Ondanks de lange reisdag genoten we op het terras van ons hotel nog van een Beninees pintje voor het slapen gaan .  Dag 2: Cotonou 🛶 Ganvié Onze eerste ochtend in Benin ondervonden we direct dat het leven hier trager verloopt: de bus was te laat. i.p.v. 9u30 vertrokken we om 10u15 richting het bootje dat ons naar Ganvié zou brengen. ...
De delegatie van de verkenningsmissie: Gemeentesecretaris Kristof De Bel, schepen voor internationale samenwerking Bertrand Vrijens, communicatieambtenaar Sofie Moreels, Noord-Zuid ambtenaar Michiel Ouvry en Rhoddy Petit (Voorzitter GROS). Anne Geens (VVGS) verbleef in Benin op het ogenblik dat de foto genomen werd. Werkprogramma op punt gesteld De delegatieleden legden deze morgen (woensdag 22 mei) de laatste hand aan het werkprogramma. Samen met Anne Geens, die net terug is van een verkenningsmissie in Benin met de gemeente Hoogstraten, werd het opgestelde programma nog een laatste keer overlopen en bijgesteld. Vooral de aftoetsing met de praktische ervaringen van Anne Geens in Benin zorgden ervoor dat er nog een aantal wijzigingen werden aangebracht. De delegatieleden volgden intussen ook een opleiding interculturele competenties en bereiden hun verkenningsmissie verder voor met heel wat lectuur.
 Dag 5: Cultuuruitstap Deze ochtend stonden we al vroeg paraat om onze touristische dag te beginnen. Om 7u30 vertrokken we richting le Foret dans l'eau. Onze plaatselijke gids nam ons mee op pad doorheen één van de omliggende dropjes. Hij legde onze alles uit over het plaatselijke leven en de agricultuur, zoals een alcoholisch drankje uit palmbomen. Daarna stond het echte avontuur voor de boeg. Met trillende benen stapte we in ietwat twijfelachtige bootjes, maar het stukje prachtige natuur in het ondergelopen oerwoud maakte het helemaal waard. Na deze tocht kwamen we terecht in een tweede dropje waar we alles te weten kwamen over de manier van vrede bewaren, geschillen oplossen en spirituele denkwijze. We werden hierna wederom geconfronteerd met de bootjes. Deze keer werden we tot onze verbazing positief verrast met wilde aapjes op ons pad.  Na weer even wachten, kregen we een zalig middageten voorgeschoteld.  Hierna zetten we onze culturele tocht verder naar paleis D'Ab...