Doorgaan naar hoofdcontent

Kennismaking met het middenveld





6 juni
Deze morgen verzamelden we samen met heel wat vertegenwoordigers van het middenveld in het vergaderzaaltje achter het gemeentehuis van Toucountouna. Er waren meer dan 50 toehoorders van vrouwen-, gepensioneerden- en ouderverenigingen, landbouwverenigingen, christelijke verenigingen, NGO's die micro financiering aanboden, enz. Rhoddy gaf als voorzitter van de GROS een uiteenzetting over hoe het middenveld in België en meer specifiek in Merelbeke gestructureerd is en functioneert. De toehoorders luisterden aandachtig naar de duidelijke voorstelling, ook al waren sommigen het Frans niet echt meester. Een synthese van wat werd verteld, werd dan ook onmiddellijk vertaald naar het Waama (de plaatselijke taal). We waren verrast door het feit dat er al een hele structuur en heel wat organisaties op poten waren gezet. De vragen die we achteraf kregen, waren vooral geënt op het uitbouwen en ontwikkelen van de verschillende verenigingen.
Tijdens de middag bezochten we de markt in Toucountouna, een wirwar aan kraampjes, veelal gewoon een stuk doek of zeil op de grond, met honderden mensen die hun waren trachten te verkopen. De markt is het kloppend hart van de gemeente, iedereen die iets wil verkopen of kopen komt hier naartoe om zich te bevoorraden of zijn handeltje uit te bouwen.
In de namiddag trokken we naar een weeshuis voor jongens. In het Centre d'acceuil Sainte Thérèse de l'Enfant Jésus worden 46 kinderen opgevangen die ofwel wees zijn geworden of die, omdat ze een beperking hebben, verstoten werden door hun ouders. Drie kloosterzusters staan in voor hun opvoeding en onderhoud. We schonken de jongens een voetbal, die ze meteen samen met Michiel uitprobeerden. Het weeshuis zag er, zeker naar Afrikaanse normen, relatief goed uit. De kinderen sliepen in stapelbedden in slaapzalen en werkten elke dag een druk programma af van 6 uur 's morgens tot 10 uur 's avonds met studie en taken. Dankzij de zusters krijgen ze een kans om zich te ontwikkelen, alhoewel één zuster toegaf dat de jongeren het moeilijk hebben om zich, wanneer ze het weeshuis verlaten, terug te integreren in de maatschappij, te werken, voor een familie te zorgen, enz. Ook voor deze kinderen is de Afrikaanse realiteit, zeker buiten de beschermende muren van het weeshuis, hard. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Werkbezoek Merelbeke - Toucountouna juni 2022

 Op 17 juni vertrekt een driekoppige delegatie van Merelbeke op werkbezoek naar Toucountouna. De bedoeling van het werkbezoek is enerzijds het werk dat de afgelopen jaren is geleverd te evalueren en anderzijds te kijken wat de uitdagingen zijn de komende jaren in het kader van deze boeiende samenwerking.  Benieuwd hoe Wout, Michiel en Hanne het ervan af brengen de komende 10 dagen? Volg het dan hier!

Druk in de weer!

  Hier zijn we weer uit Benin!  We zijn ondertussen al dag 4 van het werkbezoek. Dankzij onze goed gevulde agenda vliegt de tijd voorbij. Dinsdagavond hadden we nog een vergadering met de jeugdraad en Tata Jazz. Met de steun van het partnerschap organiseert Tata Jazz in samenwerking met de jeugdraad muzieklessen in Toucountouna. Een mooi project dat jeugd samenbrengt en kennis laat maken met de wondere muzikale wereld. De vergadering gaf ons de opportuniteit om samen de afgelopen 3 jaar te evalueren en een plan voor de toekomstige jaren op te stellen. Na een productieve vergadering was het tijd voor het avondeten. Op het menu: rijst en kip :)    De volgende dag hadden we opnieuw een goed gevuld programma. Maar nog voor we aan de dag konden beginnen, kwam Robert samen met zijn vrouw en een naaister langs bij ons het hotel. De avond ervoor had hij al gehint naar ‘une surprise beninoise’, maar ik had geen idee wat dit zou kunnen zijn. Het wordt een op maat gemaakt kleed, spannend! N

Aangekomen en eerste werkdag

Dag allemaal,  Na 36 uren reizen zijn Wout, Michiel en ik zaterdag aangekomen in Natitingou. Tijdens onze 11 uur durende autorit kregen we de eerste indrukken van Benin. Wat een kleurrijk en bruisend land! Nadat we ons snel even opfristen van de toch pittige autorit, was het tijd voor het eerste avondmaal in Natitingou. Dit was ook meteen het moment dat ik mijn Benineense collega's Robert en Philippe voor het eerst ontmoette :) Zondag zijn we bij het krieken van de dag vertrokken op een wandeling van 16 km naar de watervallen van Natitingou. Magnifiek! Maar er moet natuurlijk ook gewerkt worden. In de namiddag ontmoetten we Robert om het programma grondig te doorlopen. Dit was meteen ook het uitgelezen moment om wat polshoogte te nemen van hoe de situatie na 2 jaar corona nu juist is geëvolueerd. Gisteren is het échte werk begonnen. Om 9uur werden Wout, Michiel en ik ontvangen op het gemeentehuis van Toucountouna. Veel tijd te verliezen hebben we niet, dus zijn we er meteen